Dezinsectia constituie ansamblul mijloacelor si metodelor de prevenire si combatere cu substante chimice specifice (insecticid) a artropodelor (insecte in stadiul de larva sau adult), care vehiculeaza si transmit (direct sau indirect) boli infecto-contagioase si parazitare pentru om si animale.
Speciile de insecte cele mai des intalnite in acest domeniu de activitate sunt:gandacul rosu de bucatarie, gandacul negru de bucatarie, musca, tantarul, plosnita de casa, plosnita porumbeilor, molia de haine, greierul de casa, puricele de om, paianjenul de casa, viespea, furnica neagra,etc.
Rolul dezinsectiei este vital, deoarece insectele si acarienii constituie un permanent pericol de boli si pierderi economice. Acest pericol este cu atat mai mare cu cat insectele au o foarte mare capacitate de inmultire. Insectele transmit boli prin intepaturi si datoria contactului pe care il au cu alimentele, iar cele mai cunoscute boli raspandite de ele sunt: tuberculoza, afectiuni cutanate, dermatoze, febra recurenta, tifosul exantematic, iritatatii ale mucoaselor oculare, toxiinfectii alimentare, viroze, etc.
Este bine de stiut ca din totalul de peste 1.200.000 specii de insecte, numai un numar restrans sunt folositoare omului cum ar fi: albina, viermele de matase, insecte acvatice ce constituie hrana pentru pesti.
Primejdia mare pe care o prezinta insectele daunatoare se datoreaza puterii mari de inmultire si voracitatii lor exagerate.