Din punct de vedere practic, dezinsectia este de doua feluri: preventiva (profilactica) si curativa (terapeutica sau de combatere).
Dezinsectia preventiva are scopul de a impiedica inmultirea si raspandirea daunatorilor, prin crearea de conditii nefavorabile dezvoltarii acestora. Ea se refera la aplicarea intocmai si permanent a masurilor igienico-sanitare, de buna gospodarire a obiectivului in scopul reducerii la minimum a depozitelor de materii organice in descompunere, favorabile dezvoltarii larvelor si a posibilitatilor de acces a insectelor adulte spre hrana. Are caracter permanent si trebuie facuta ori de cate ori este nevoie dar nu la intervale mai mari de 3 luni.
Dezinsectia curativa consta in executarea unor actiuni de combatere in focar, cu scopul distrugerii rapide a daunatorilor existenti. Se realizeaza la intervale repetate de 10-14 zile pentru distrugerea focarelor, fiind urmata apoi de dezinsectia profilactica.
Dezinsectia profilactica se realizeaza prin igiena personala, igiena locuintei, a adaposturilor pentru animale, spatiul din jurul locuintei, salubrizarea gospodariilor, indepartarea corecta a reziduurilor, asanarea terenurilor mlastinoase, canalizare, drenare, impiedecarea accesului in locuinta a insectelor zburatoare.
Dezinsectia de combatere se poate realiza prin metode fizice (ecologice), metode chimice sau combatere biologica si genetica.
Metodele fizice (ecologice) constau in:
- indepartarea mecanica – scuturare, periere, tundere, imbaiere, aspirare;
- capturare – capcane, site metalice, benzi cu lipici;
- distrugerea prin caldura uscata la 80–85oC timp de 30 minute in cuptoare sau etuve – pentru larve si insecte adulte sau calcatul cu fierul incins – dezinsectia rufariei;
- distrugerea prin caldura umeda – fierbere 20–30 min;
- distrugere prin frig – expunere la -14oC timp de 24 ore – pentru blanuri.
Metodele chimice constau in aplicarea de substante insecticide in scopul indepartarii sau distrugerii insectelor. Exista substante insecticide, precum: naftalina, uleiuri volatile (camfor), benzoat de metil, ftalat de dimetil, dietil, etc., cu care se impregneaza tegumentele si imbracamintea.
Pentru a putea fi utilizate in sectorul de igiena si sanatate publica, in locuri precum locuinte, birouri, spitale, hoteluri, diverse locuri publice, restaurante, cantine, unitati industriale cu profil alimentar, abatoare, depozite, centre comerciale, magazine, mijloace de transport, insecticidele trebuie sa fie biodegradabile, adica sa nu se acumuleze in mediul inconjurator. De asemenea, ele nu trebuie sa murdareasca, sa nu pateze si sa nu lase urme vizibile pe suprafetele tratate.
Moduri de realizare a dezinsectiei:
Dezinsectie prin pulverizare solutie lichida – consta in utilizarea substantelor pesticide de ingestie si contact, pentru combaterea insectelor adulte si a larvelor. Substantele se aplica in stare pulverizata, in strat grosier, sub forma de aerosoli. Tratamentul se efectueaza in doua etape la interval de 14-21 zile cu pompa tip vermorel pentru spatiile inchise (apartamente, birouri, etc), iar pentru exterior (cladiri si vegetatie) se folosesc aparate tip atomizor, generatoare de ceata rece.
Dezinsectie prin aplicare de insecticid sub forma de gel – consta in aplicarea de picaturi de insecticid sub forma de gel atat in zonele de trecere ale insectelor vizate, cat si in spatiile in care nu pot fi utilizate substantele lichide (aparatura electronica si electrocasnica, panouri electrice, sertare, masini de gatit, etc.). Avantajul acestei operatiuni este ca picaturile de gel nu se vad, substanta nu pateaza, nu are miros, nu provoaca alergii sau disconfort, iar efectuarea acestui serviciu nu afecteaza activitatea umana in zonele unde are loc dezinsectia.
Frecventa de realizare a dezinsectiei difera de la un domeniu de activitate la altul:
- In spatiile deschise de pe domeniul public si de pe domeniul privat in conformitate cu prevederile institutiilor de specialitate si respectand propunerea tehnica, cu o frecventa de 3 ori pe an. Substantele utilizate in spatiile deschise vor fi substante cu pulverizare in volum ultraredus (ULV) si aplicate in mod obligatoriu cu aparatura compatibila.
- De 3 ori/an si ori de cate ori este nevoie, pentru suprafatele cu alta destinatie decat cea de locuinta, in subsolurile si in caminele retelelor de alimentare cu apa si canal si de alimentare cu energie termica. In cazul tratamentelor contra tantarilor este obligatorie actiunea atat impotriva larvelor, cat si a insectelor adulte.
- Lunar sau ori de cate ori este nevoie, pentru oprirea unui focar in unitaţile de producţie si/sau de comert agroalimentar si in depozitele cu astfel de produse.
- Trimestrial sau ori de cate ori este nevoie in institutii.
- Numai la solicitarea proprietarului pentru locuinte. In spatiile ocupate de batrani, copii, persoane cu afectiuni cronice, precum si in cele in care se gasesc animale de companie sau de paza, dezinsecţia se executa utilizand produse din clasele Xn si Xi de toxicitate, care nu sunt iritante sau daunatoare pestilor sau animalelor cu sânge cald.