ROZATOARELE SI IMPACTUL ACESTORA ASUPRA ACTIVITATII UMANE

Raspandite pe cea mai mare parte a suprafetei terestrea a planetei noastre aspandita in mare parte din suprafata de teren a planetei noastre – care au colonizat fie spontan, fie prin actiunile de transport realizate de om – Rozatoarele sunt una dintre speciile cu cel mai mare succes in salbaticie. Curioase si inteligente, rozatoarele au fost in masura sa se adapteze rapid la o multitudine de medii diferite, si, in special – cum e cazul soarecilor (Muridae) – la asezarile umane. Multe specii, cum ar fi soarecele de casa (Mus domesticus), sobolanul negru (Rattus Rattus) si sobolanul maro (Rattus norvegicus), au trait in stransa legatura cu omul si acest lucru este de multe ori legat de supravietuirea lor. Practic sensibile la lumina soarelui si, prin urmare active mai ales noaptea, soarecii si sobolanii sunt chiriasi uzuali ai mansardelor, depozitelor, grajdurilor si pivnitelor, unde gasesc surse de alimentare din abundenta, la adapost de pradatorii naturali (cum ar fi pasarile de prada si serpii) si gasesc un refugiu linistit pentru cuib in orele de inactivitate. Ei se hranesc cu aproape orice substanta comestibila si pot ajunge sa roada diverse tipuri de materiale, de la lemn la beton, contaminand cu fecale si urina produsele alimentare cu care vin in contact si cauzand daune grave containerelor si ambalajelor.


 

CONSECINTELE INFESTARII CU ROZATOARE SI PREJUDICIILE PROVOCATE DE ACESTEA

Ca dovada a radacinii numelui lor, care vine din latinescul rodere ce inseamna a roade, ceea ce distinge rozatoarele de alte mamifere sunt dintii acestora. In special, prezenta incisivilor foarte dezvoltati si cu o cresterea continua forteaza animalul sa efectueze o erodare contanta a profilului lor, in scopul limitarii lungimii intr-o masura compatibila cu functionarea lor corecta. Prin urmare, aceasta necesitate determina animalul sa mesteca frecvent diferite tipuri de materiale si substante, provocand daune repetate si pe scara larga in mediul in care si-a stabilit habitatul. La fel ca toate celelalte mamifere, rozatoarele sunt animale cu sange cald si endoterm (care trebuie sa mentina o temperatura corporala constanta prin mecanisme interne). Aceasta caracteristica, cu toate acestea, gaseste un mare obstacol in marimea corpului animalului, acesta prin dimensiunile sale mici si forma conica conducand la o dispersie mare a caldurii.  


Rozatoarele, prin urmare, trebuie sa furnizeze organismului cantitati mari de alimente in fiecare zi pentru a-si mentine temperatura corpului sau la un nivel optim. Se estimeaza ca necesarul zilnic al unui rozator de dimensiuni reduse, cum ar fi soarecele de casa este egal cu 20% din greutatea corpului sau (comparativ, un om cu o greutate de 70 kg ar trebui sa ingereze 14 kg de alimente pe zi), la alte specii de rozatoare procentul fiind mai mare. Tinand cont de cele prezentate, este usor de imaginat ce efecte grave asupra activitatilor umane poate provoca o infestare de rozatoare. In continuare prezentam cele mai frecvente probleme provocate de rozatoare.

 

  • DAUNELE PROVOCATE IN INDUSTRIA ALIMENTARA

    In industria alimentara regasim cea mai mare concentrare de alimente, si din acest motiv este cea mai expusa riscului de infestare cu rozatoare si este locul in care acestea pot provoca daunele cele mai grave, atat din punct de vedere financiar si mai ales din punct de vedere al imaginii si reputatiei. Prin urmare, prevenirea si monitorizarea periodica – ambele procese fiind reglementate de HACCP pentru industria alimentara – sunt critice pentru a asigura conformitatea maxima cu conditiile sanitare in toate etapele lantului de aprovizionare, de la materii prime la produsul final ambalat. 


    Daunele pe care le poate provoca un atac al rozatoarelor au intotdeauna consecinte foarte grave: ele sunt cauza contaminarii periculoase a alimentelor si mediilor cu care acestea sunt in contact, infectand intregul lot, intregul lot, masinile si bancurile de lucru cu bacterii si agenti patogeni, expunand astfel personalul si consumatorii la riscuri grave pentru sanatate. Chiar si in timpul transportului produselor pana la punctul final de comercializare exista un risc semnificativ: unele rozatoare cum ar fi soarecele de casa se pot ascunde cu usurinta printre ambalaje si pot patrunde in cutii in timpul transportului de marfuri rozand cartoanul si contaminand produsele aflata in interior.


  • DAUNELE PROVOCATE LOCUINTELOR SI BIROURILOR

    DAUNELE ADUSE MEDIULUI SI ROADEREA MATERIALELOR MOI

    Cuibul este locul unde rozatoarele gasesc refugiu in timpul orelor de inactivitate si de odihna, ofera o protectie eficienta de pradatori si protejeaza puii dupa nastere si in primele saptamani de viata. Prin urmare, constructia sa este una dintre activitatile careia animalul ii dedica mai multa atentie. Materialele care alcatuiesc cuibul sunt, in general gasite in imediata vecinatate si alese in functie de textura si proprietatile lor termice. Cuibul trebuie sa asigure, de fapt, o izolatie termica adecvata si, prin urmare, sunt de preferat toate acele materiale cu calitati puternice de izolare, cum ar fi de exemplu lemn, hartie si tesaturi, ci si materialele plastice utilizate in cladire pentru a acoperi conducte si a izola spatiile, cum ar fi vata de sticla, polistiren si spuma poliuretanica.


    Pentru construirea cuibului animalul se bazeaza astfel pe materialele cele mai potrivite, rozand tavane, izolatiile fonice, panourile termoizolante, podelele din lemn,etc. Roaderea acestor materiale apare in timpul explorarii normale a rozatoarelor, doar pentru a „incerca” noi materiale pentru a-si face loc sa ajunga la sursele de alimente.

    Avand in vedere activitatile predominant nocturne ale rozatoarelor, este probabil ca astfel de deteriorari initial sa treaca neobservate si, daca sunt neglijate, pe termen lung produc pagube importante: mobilier distrus iremediabil, usi perforate, jgheaburi si cabluri roase (vezi paragraful urmator), tapiterie si perdele deteriorate, chiar si consecinte grave pentru stabilitatea unor parti ale cladirii.


    ROADEREA CABLURILOR SI DAUNELE PRODUSE ECHIPAMENTELOR ELECTRICE

    Soarecii si sobolanii in cautare de hrana si refugii pot intra cladiri prin fisuri si gauri care comunica cu exteriorul, in general conductele de apa si tubulaturile sistemului electric. In acest din urma caz, cele mai suple rozatoare pot ajunge sa atace stratul de izolare care protejeaza cablurile, existand riscul de scurt-circuite si incendii, cu consecinte foarte grave pentru siguranta dispozitivelor conectate la reteaua electrica.

    In plus, multe dintre zonele utilizate in mod traditional pentru traversarea cablurilor si colectarea acestora (pardoseli, pereti, tablouri electrice, etc) sunt de multe ori o ascunzatoare buna si reprezinta locul ideal pentru a construi un cuib (care poate fi facut cu aceleasi fragmente de material plastic scos din stratul de protective al cablurilor). In unele cazuri, rozatoarele in cautare de caldura si adapost pot chiar sa se strecoare in interiorul echipamentului, cauzand daune grave ale componentelor: nu este neobisnuit sa gasiti sistemul electric al masinii dumneavoastra agricole iremediabil compromis, cu tabloul de bord si tapiserii roase de sobolani. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul autoturismelor personale.



  • DAUNELE PROVOCATE IN AGRICULTURA

    Asa cum am subliniat, nevoile energetice zilnice ale rozatoarelor sunt foarte mari. In special, in ciuda sobolanilor si soarecilor raspanditi in zonele urbane (si, prin urmare, fiind omnivori), unele specii sunt aproape exclusive vegetarieni din mediul rural: soarecii salbatici, veveritele se alimenteaza in principal cu semintele diferitelor specii de erbacee si lemnoase, in timp ce alte rozatoare, cum ar fi soarecii de camp au dieta aproape erbivora. Avand in vedere aportul caloric redus adus de nele dintre aceste alimente, cantitatea zilnica de hrana consumata pe cap de rozator tinde sa fie foarte mare, se apropie de 100% din greutatea corporala in cazul speciilor ierbivore, cu atacuri pe scara larga a culturilor.


    Alte specii, cum ar fi sobolanul negru, au abilitatea de a se catara in arbori si, prin urmare, produc daune importante livezilor de fructe, deterioreaza fructele suspendate (fructe citrice), si in special in timpul iernii rod coaja copacilor pe suprafete extinse care pot conduce pana la uscarea arborilor afectati.

    In cele din urma, unele rozatoare mici, cum ar soarecele de casa poate trai in sere si tuneluri din plastic si aprovoaca pagube importante culturilor, atacand mugurii diferitelor plante (daune semnificative in acest sens sunt raportate impotriva garoafelor si orhideelor ) sau se alimenteaza cu seminte germinate.

    Toti acesti factori fac ca infestarea cu rozatoare sa provoace daune considerabile culturilor.


  • RISCURILE SANITARE

    In cadrul ecosistemelor urbane multe rozatoare gasesc conditii favorabile de multe ori pana la punctul de a ajunge la niveluri foarte ridicate ale populatie. In special, zonele urbane includ medii care sunt capabile de a oferi un loc sigur, in timp ce toate tipurile de deseuri rezultate din activitatile umane constituie o sursa inepuizabila de produse alimentare, in masura sa sprijine stabil populatiilor considerabile de rozatoare pentru perioade de timp nedeterminat. Prin urmare, nu este surprinzator ca rozatoarele reprezinta o amenintare teribila pentru sanatatea si igiena omului.

    Traind cea mai mare parte in praf si murdarie, rozatoarele in afara de a fi purtatori sanatosi a numerosi agenti patogeni, sunt ele insele supuse actiunii diferitelor boli si paraziti, cu consecinte deosebit de grave asupra sanatatii omului (anthropozoonoses, transmiterea de boli de la vertebrate la om): Cazul cel mai emblematic este cu siguranta una dintre epidemiile de ciuma, cunoscuta sub numele de „Moartea Neagra” care a afectat Europa intre secolele XIV-XV, provocand o scadere drastica a populatiei si o recesiune economica grava.



    Din randul celor mai importante boli transmise de rozatoare amintim:

    • boala Lyme, o boala cauzata de bacteria Borrelia si ale carei simptome sunt durerea severa raspandita la nivelul membrelor, multiple eriteme, meningita si miocardita. Se transmite la om prin intepaturile provocade de capuse infectate.
    • Leptospiroza sau boala Weil, cauzatea de bacteria Leptospira interrogans si a carei gazda primara este sobolanul cenusiu, se transmite la om prin contactul cu urina animalelor infectate; provoaca disconfort, febra prelungita, alterarea functiei renale, conjunctivita, icter, anorexie, greata, varsaturi, sangerari ale tractului intestinal, dureri musculare, slabiciune; daca nu este diagnosticata si tratata prompt poate duce la deces;
    • Salmoneloza, boala cauzata de bacteria Salmonella enteritidis, se manifesta prin gastroenterita infectioasa acuta, varsaturi, febra si diaree; Aceasta boala este contactata ca urmare a consumului de apa sau alimente contaminate de rozatoare, sau prin ingestia de carne si oua infectate ce nu sunt bine fierte.



    In plus fata de mai multe boli traditionale bacteriene mentionate mai sus, rozatoarele sunt vectori importanti ai bolilor virale (encefalita de capuse, encefalita ecvina venezueleana, sindroamele arenavirus si hantavirus, boala infectioasa a vacilor), boli proovocate de bacterii de tipul Rickettsia (tifos murin, febra mediteraneana), boli cauzate de protozoare (toxoplasmoza, leishmanioza, babesioza, boala Chagas, criptosporidioza, giardioza) si boli provocate de infectii cu helminti (schistosomiaza, scabia sau raia,, echinococoza alveolara).