FRECVENTA DE EXECUTIE SI OBLIGATIVITATEA EFECTUARII:

Lucrarile de dezinsectie si deratizare se fac in conformitate cu:08_Legislation

 • Legea nr.3/1978-privind asigurarea sanatatii publice;
 • Legea nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica, Publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 204 din 1 iunie 1998. Aceasta prevede in Cap. V, Art.28, Alin. C, dupa cum urmeaza:
  Art. 28. – Agentii economici si celelalte persoane juridice sunt obligate sa asigure fondurile si conditiile necesare pentru:
  a) efectuarea examenului medical la angajarea in munca si a controlului periodic, conform normelor de sanatate
  publica si securitate in munca;
  b) aplicarea normelor legale de igiena;
  c) aplicarea masurilor de igiena, dezinfectie, dezinsectie si deratizare periodica.
 • Ordinul Ministerului Sanatatii nr.119/2014 care prevede efectuarea lucrarilor de dezinsectie periodica de cate ori este nevoie, dar nu la intervale mai mari de 3 luni, iar deratizarea se va face la nevoie, dar nu la perioade mai mari de 6 luni( primavara si toamna). Intre operatiunile periodice se vor aplica proceduri de dezinsectie si deratizare curente, de intretinere, in functie de prezenta vectorilor.
 • Legea nr. 101 din 25 aprilie 2006 serviciului de salubrizare a localitatilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 393 din 08 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare stipuleaza ca: ” Membrii comunitatilor locale, persoane fizice sau juridice, au, in calitatea lor de utilizatori directi sau indirecti ai serviciului de salubrizare, urmatoarele obligatii: …sa aplice masuri privind deratizarea si dezinsectia, stabilite de autoritatea locala si de directia de sanatate publica teritoriala.”
 • Ordinul Ministerului Sanatatii Publice Nr. 261 din 6 februarie 2007 pentru aprobarea normelor tehnice privind curatarea, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare.
 • Ordinul Ministerului Sanatatii Publice Nr. 914 din 26 Iulie 2006 pentru aprobarea normelor privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un spital in vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare.
 • Ordinul Ministerului Sanatatii Publice Nr. 916 din 27 Iulie 2006 privind aprobarea normelor de supraveghere, prevenire şi control al infectiilor nosocomiale în unităţile sanitare

 

CONTRAVENTII STABILITE IN CAZUL NEEFECTUARII TRAMENTELOR DE DEZINSECTIE SI DERATIZARE:

Legea nr. 344/2002 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale de igiena si sanatate publica, art.11 prevede : constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2000 ron la 8000 ron pentru neefectuarea periodica a dezinsectiei si deratizarii.

De asemenea legislatia in vigoare mai specifica:

 • obligativitatea efectuarii tratamentelor de deratizare si dezinsectie numai cu personal atestat;
 • utilizarea numai de produse avizate de catre Ministerul Sanatatii- Comisia Nationala Pentru Produse Biocide;
 • interzicerea aplicarii de tratamente cu produse pesticide din grupele de toxicitate I si II in interioarele unitatilor de orice tip si ale locuintelor.

Efectuand in mod periodic operatiunile de dezinsectie si deratizare va aparati propria sanatate!