Asociatiile de proprietari se confrunta adesea cu probleme legate de insecte si rozatoare, principala cauza fiind salubrizarea defectuoasa a subsolurilor.

In multe subsoluri exista probleme cu tevile ce au pierderi sau sunt sparte conducand la inundarea acestora. In altele nu sunt probleme cu apa insa locatarii depoziteaza in boxele construite in subsol diverse alimente, materiale, deseuri. Toate acestea creeaza un mediu favorabil pentru insecte cum ar fi tantarii, gandacii de bucatarie sau rozatoare ca soarecii si sobolanii. In plus in subsoluri in sezonul rece si nu numai isi gasesc adapost cainii si pisicile care sunt purtatori de insecte parazite ca purici, capuse, etc.

In momentul in care acesti paraziti epuizeaza sursele de hrana din subsoluri, invadeaza apartamentele locatarilor.


Mentinerea curateniei in spatiile in care pot aparea focare, repararea tevilor cu probleme sunt foarte importante intrucat deratizarea, dezinsectia si dezinfectia efectuate se pot dovedi inutile daca daunatorii isi pot procura in continuare hrana sau gasesc mediul propice pentru a se dezvolta in spatiile respective.

DDD Bacau recomanda monitorizarea continua a situatiei, aceasta fiind disponibila prin semnarea unui contract de prestari servicii DDD anual, mult mai avantajos din punct de vedere financiar pentru asociatiile de  locatari decat interventiile ocazionale. In cazul interventiilor prilejuite de infestarile masive, acestea sunt mult mai costisitoare decat o monitorizare continua ce are scop preventiv.