CE ESTE DEZINFECTIA
Dezinfectia este o metoda de decontaminare, constand in operatiuni de prevenire si combatere a bolilor infectioase si parazitare la om si animale, urmarindu-se distrugerea in mediul fizic inconjurator a formelor vegetative ale microorganismelor.
Acest tratament se recomanda in unitati sanitare, unitati de invatamant, restaurante, cantine, magazine, mijloace de transport in comun, etc.,
Datorita dezvoltarii constante a tehnologiei si a descoperirii de substante din ce in ce mai eficiente lucrarile de dezinfectie au devenit accesibile oricui. Deoarece intodeauna este mai bine sa prevenim aparitia bolilor si a infectiilor noi va recomandam ca lucrarile de dezinfectie sa fie facute inaintea aparitiei microorganismelor patogene daunatoare. In fiecare zi suntem expusi miliardelor de microorganisme, ce ne pot dauna, in locuri publice ca mijloacele de transport, etc. Intotdeauna este mai bine sa prevenim decat sa combatem atunci cand vine vorba despe sanatatea noastra si a familiei noastre.

In afara de curatenia mecanica, care se impune in fiecare spatiu, dezinfectia se realizeaza: preventiv (profilactic) având ca scop distrugerea eventualilor germeni patogeni sau conditionat patogeni, care in mod normal constituie microbismul local si se dezvolta, influentând negativ starea de sanatate a oamenilor si animalelor si de necesitate pentru combaterea unor boli infectioase sau parazitare, din momentul inregistrarii primelor cazuri de boala si pâna la lichidarea intregului focar.
Dezinfectia previne dezvoltarea germenilor patogeni, transmitatori de boli, si combate raspândirea in masa a bolilor transmisibile.
Metodele de dezinfectie pot fi:
- dezinfectie cu mijloace fizice: spalare, actionare prin intermediul caldurii, al razelor ultraviolete, actionare cu ultrasunete, radiatii gama, etc.;
- dezinfectie cu mijloace chimice: folosirea unor substante chimice diverse administrate prin stergere, scufundarea obiectelor in solutii, stropire sau pulverizare pentru suprafete, vaporizare sau aerosolizare;
- dezinfectie asociata: cu mijloace fizice si chimice.

Metoda de dezinfectie aleasa depinde de: tipul suportului de dezinfectat; scopul urmarit; tipul suprafetelor de dezinfectat; caracteristicile agentilor patogeni de inlaturat; criteriile specifice.
Elementele relevante pentru dezinfectie sunt: dimensiunile spatiilor, configuratia, accesibilitatea, materialul suprafetelor de dezinfectat, tipurile de obiecte existente si amplasarea acestora, germenii patogeni asupra carora urmeaza sa se actioneze, scopul dezinfectiei, etc.
Succesiunea logica a operatiilor este: curatirea mecanica, aplicarea mijloacelor dezinfectante, asigurarea timpului de contact, indepartarea substantelor dezinfectante de pe suprafetele ce pot veni in contact cu omul / animalele / alimentele, aerisirea incaperilor.
Vehicularea germenilor patogeni se poate realiza: pe cale aeriana, digestiva, prin contact direct, prin agenti purtatori (vectori – paduchi, soareci, sobolani, tântari, purici, etc.) sau prin agenti de transport, cum ar fi: praf, picaturi de saliva infectata, nuclee de substante organice infectate sau mâinile, hainele, alimentele, ustensilele murdare, apa continând microbi, mustele.
Agenti / germeni patogeni pot fi: agenti patogeni biologici, bacterii (microbi), virusuri, micete (ciuperci), paraziti, agenti patogeni chimici, etc.
Sursele de raspândire a agentilor patogeni sunt: gunoiul, diverse resturi organice, resturile furajere, balegar, urina, murdarie, locuri de acumulare a diverselor dejectii, stratul superficial de pamânt din adaposturile pentru animale, locuri contaminate, etc.
Caracteristicile agentilor patogeni se refera la: forma (pentru bacterii: vegetativa, cu sau fara spori, capsulata, etc.), rezistenta, ciclul de inmultire, calea de transmitere, etc.
Operatiile de curatenie mecanica constau in: umezirea cu solutii dezinfectante, strângerea si colectarea gunoiului, incinerarea si neutralizarea acestuia, razuirea suprafetelor, flambarea, frecarea, spalarea, stergerea, etc.

Suportul de dezinfectat este constituit din: aer, suprafete, obiecte, piele, etc., scopul urmarit fiind distrugerea germenilor patogeni in toate stadiile de dezvoltare, neutralizarea sau indepartarea din mediul extern, prevenirea si combaterea bolilor infectioase si parazitare, etc.
Suprafetele de dezinfectat sunt: suprafete interioare sau exterioare, pavimente, pereti, podele, ferestre, etc.
Substantele dezinfectante pot fi de natura chimica sau biologica.
Alegerea substantelor dezinfectante trebuie sa tina seama de: accesibilitatea si eficacitatea acestora, lipsa de periculozitate fata de viata oamenilor si a animalelor, lipsa de agresivitate fata de suportul supus dezinfectiei (piele, utilaje, tesaturi), etc.
Caracteristicile substantelor dezinfectante tin seama de: spectrul de actiune, toxicitate, timpul de actiune necesar, concentratiile utile, conditionarea fata de mediu, stabilitatea, gradul de inflamabilitate si explozivitate, puterea de patrundere, pret, etc.
Aparatura pentru dezinfectie este constituita din aparate cu actionare manuala (pompe diverse, etc.) si aparate cu actionare electro-mecanica (vaporizatoare, nebulizatoare pentru substante lichide, pompe electro-mecanice, etc.).
Aceste aparate se utilizeaza in mod frecvent si pentru tratamente de dezinsectie, solutiile având proprietati fizico-mecanice asemanatoare.